Vlooien

 

Hoe weet u of uw hond vlooien heeft?


Het dier krabt veel en is onrustig. Het krabben concentreert zich veelal boven de staartaanzet, in de liezen, achter de oren. Wanneer u op de huid kijkt ziet u daar veelal kleine zwarte korreltjes. Dit is vlooienontlasting. U kunt controleren of het vlooienontlasting is d.m.v de korreltjes op een tissue iets nat te maken en te kijken of ze roodbruin worden. Is dit het geval, dan is het vlooienontlasting.
 
Bij honden met lichte vachten ziet men doorgaans ook de vlo zelf makkelijk lopen. Indien uw hond last heeft van vlooien, is het noodzakelijk dat u hem daartegen behandelt.


 


Vlooien zijn parasieten. Dit houd in dat ze leven ten koste van hun gastheer. De vlo leeft van het bloed van uw huisdier en om dat bloed te verkrijgen bijten ze in de huid. Wanneer ze in de huid bijten brengen ze tegelijk wat speeksel in en dit speeksel is de grote jeukveroorzaker bij dieren met een vlooienallergie. 


Vlooien veroorzaken ernstige jeuk bij uw huisdier waardoor deze zijn vacht en huid gaat kapot krabben. Erger wordt het nog indien uw hond last heeft van een vlooienallergie. In die gevallen kan een enkel vlo al voor veel ellende zorgen. Ook kan de vlo uw hond besmetten met lintworm. Wanneer uw hond vlooien heeft gehad is het verstandig om daarna goed de ontlasting in de gaten te houden op resten van eventueel aanwezige lintworm.
Het advies is om elke maand de hond te behandelen met een vlooienbehandeling, maar ook uw huis te behandelen met een spray. 5% van de vlooien zit op uw hond en 95% in huis.